Thema-avond

Thema-avond: De media bepaalt wat jij ziet!

De media bepalen wat jij vindt…
of doe je dat zelf?!

Woensdag 18 september 19:30 uur Remonstrantse Kerk Oude Wetering

Nieuws lijkt soms wel het belangrijkste in ons leven: we lezen kranten, nieuwsapps, delen berichten van vrienden op sociale media en kijken allerlei vlogs en opinieprogramma’s. Met al die informatie vormen wij onze meningen. Hoe terecht is dat eigenlijk?

‘Journalistiek werk is verhalen opzoeken. Iedere dag weer op pad gaan en kijken wat en wie je aantreft. Luisteren naar de belevenissen van mensen en die verhalen zo evenwichtig, informatief en helder mogelijk opschrijven’, schrijft Dana Ploeger – journalist voor Dagblad Trouw – op haar website. Je kunt je afvragen of deze basiswaarde voldoende in acht wordt genomen. Want als je denkt dat wat je op je smartphone ziet jou een volledig beeld geest van wat er op de wereld gebeurt, zit je er volledig naast. Als je denkt dat jouw krant neutraal is ook. En als je dacht dat de vlogger Kalvijn of anchor Jinek jou niet beïnvloeden maar je eerlijk zelf laat bepalen wat je vindt, moeten we je echt teleurstellen.

Op 18 september beleven we met elkaar het nieuws van de afgelopen tijd. Zoals het ons wordt voorgeschoteld, hoe bepaald wordt wat je ziet of leest, en hoe je daar zelf aan bijdraagt. Zou je andere beslissingen nemen in je leven zonder de invloed van de dagelijkse nieuwsstroom, bijvoorbeeld? Welke rol speelt jouw geloofsbeleving hierin? Aan de hand van fragmenten uit verschillende media gaan we met elkaar in gesprek over wat dat nieuws met jou doet en hoe je daar anders mee zou kunnen omgaan.

 

Dana Ploeger is journalist en heeE haar eigen bedrijf ‘Journalistiek Buro Dana Ploeger’. Daarnaast is zij biografisch coach. Ze schrijft onder meer voor Dagblad Trouw.

Jan Berkvens is predikant bij de remonstranten in Oude Wetering en de
Jonge Remonstranten. Daarnaast is hij pedagoog en onderwijskundige.

woensdag/18/september/2019
19:30 — 20:30

Oude Wetering

Ds. Jan Berkvens